#grillfen

    Boeuf Bourgogne med tryffelpotatismos

Nu när hösten smyger sig på oss är det mysigt att tända lite ljus, dricka ett gott rödvin och koka mustiga grytor. Detta är min variant av beouf bourguignon som jag givetvis har gjort på grillen. Det är mysigt att stå ute en solig höstdag och njuta av den friska luften och laga mat över öppen eld. Hoppas du vill prova på receptet. 

 Kolla in videon här 


 

Du behöver:

Till grytan
ca 1,5 kg högrev
2 st gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 st morot
1 msk timjan
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
20 g torkade trattkantareller
400 g championer
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong
300 g rökt sidfläsk
1 påse pärllök eller steklök
1,5 tsk salt och peppar 
ev 2 msk vetemjöl



Till potatismoset

1 kg mjölig potatis
50 g smör
1,5 - 2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk vit tryffelolja
vitpeppar
salt

Börja med att putsa köttet och skär det i små kuber. Stek det i omgångar och lägg  över i en lämplig gryta för långkok. Hacka lök, vitlök och skiva morötterna i 0,5 cm skivor. Stek det tills löken blivit mjuk och häll över i grytan. 

Häll över vinet och buljongen så att det täcker. Tillsätt kryddorna och tomatpurén. Låt det koka upp och låt det sedan småputtra.

Strimla sidfläsket och stek det knaprigt. Häll över det i grytan med fettet och allt. Stöt trattkantarellerna i en mortel så att det blir små smulor och tillsätt i grytan.

Låt koka i ca 1,5 timme. Under tiden så skala steklöken och dela championerna i kvartar och stek championerna. Tillsätt allt i grytan och låt koka 30 minuter till. Smaka på köttet så att det är mört och gott. Nu pudrar du över mjölet och rör tills grytan tjocknar. 


 

Koka potatisen mjuk. Blanda mjölken och grädden och värm den på spisen. Mosa potatisen och häll över gräddblandningen lite i taget vispa ihop så den blir fluffig. Tillsätt sedan smöret och oljan och rör tills det blandats in. Smaka av med salt och peppar. 


 

Nu skopar du upp på tallrik och häller upp ett glas rött vin och njuter.